Llar d'Infants Gaudí, la teva llar d'infants al barri del Guinardó, a prop de l'hospital de Sant Pau i de la Sagrada Família. Notícies » La importància d’explicar contes als infants.
Llar d'Infants Gaudí: Gaudir, aprendre, descobrir, imaginar...
Matrícula Oberta!

La importància d’explicar contes als infants.

Children's Books to Open Hearts & Minds - Children's Literacy Foundation

Des del departament psicopedagògic de la llar us volem fer arribar una informació interessant procedent d’investigacions de l’àmbit psicopedagògic.

El tema que volem compartir amb vosaltres és la importància de la lectura de contes en els nens i les nenes durant la primera infància, sobretot a casa, amb la família.

Com sabeu, en els sistemes educatius actuals és cada vegada més necessària l’apertura de les aules a l’entorn social, de manera que les comunitats educatives compartim les responsabilitats, i les famílies hem de prendre consciència de la importància que tenim en el procés educatiu dels nostres fills (Cuadro i Berná, 2015; Gutiérrez-Fresneda, 2019).

La relació positiva que les famílies poden exercir sobre l’aprenentatge escolar ha estat evidenciada en estudis actuals (Fuentes, García, Gracia i Alarcón, 2015).

I és que els nens i les nenes que participen amb els adults en situacions d’aprenentatge compartit en les pròpies llars abans d’iniciar l’escolaritat mostren un rendiment superior quan ingressen en l’àmbit escolar (Snow, Porche, Tabors i Harris, 2007). A més, s’ha constatat que les aportacions familiars no només milloren els resultats acadèmics, sinó que també afavoreixen les relacions familiars i s’enforteixen els llaços entre aquests i el centre escolar (Goikoetxea i Martínez, 2015). Per tant es pot considerar que els infants s’enduen experiències positives en la interacció amb les seves famílies, tant a casa com a l’escola.

Un dels aspectes més estudiants al voltant de l’alfabetització familiar ha estat la lectura de contes a casa, comprovant-se que aquestes pràctiques fomenten:

  • El coneixement dels llibres
  • El desenvolupament del vocabulari
  • L’estil i les convencions del llenguatge escrit
  • Estimulen el desenvolupament de la consciència metalingüística
  • Promouen l’adquisició d’habilitats de comprensió i producció del discurs narratiu

Per tant com podeu veure, treballar des de ben petits la lectura de contes, com una manera d’apropar-se a activitats acadèmiques, i sobretot en l’entorn familiar, afavoreixen el rendiment escolar posterior, les relacions dintre de la família, les relacions família-escola i fomenten l’aparició d’habilitats pivot per al futur aprenentatge d’habilitats més complexes, com serà la lectura.

Així que des de la Llar us animem a totes i tots a compartir amb els vostres petits experiències enriquidores, en aquest cas, mitjançant la lectura de contes. És una activitat que els nens gaudeixen moltíssim i mitjançant les quals es potencien habilitats cognitives molt importants per al seu futur acadèmic.

A la Llar disposem d’una àmplia gamma de contes que podeu agafar en préstec. També podeu portar a la Llar els contes preferits dels vostres petits, que de ben segur estaran encantats de compartir amb la resta de la classe.

 

Una forta abraçada. Esther M.

Referències
Cuadro, A. i Berná, J. (2015). Inicio de la alfabetización, habilidades prelectoras y contexto alfabetizador familiar en una muestra de niños uruguayos. Ciencias Psicológicas, 9 (1), 7-14.
Fuentes, M. C.; García, F.; Gracia, E. i Alarcón, A. (2015). Los estilos parentales de socialización y el ajuste psicológico. Un estudio con adolescentes españoles. Revista Psicodidáctica, 20(1), 117-138.
Goikoetxea, E. i Martínez, N. (2015). Los beneficios de la lectura compartida de libros: Breve revisión. Educación XXI, 18(1), 303-324.
Gutiérrez-Fresneda, R. (2019). Efecto de los grupos interactivos en el aprendizaje de la lectura mediante la colaboración familiar. Revista de Psicodidáctica, 24(2), 138-144.
Snow, C. E.; Porche, M. V.; Tabors, P. O. I Harris, S. S. (2007). Is literacy enough? pathways to academic success for adolescents. Illinois: Brookes.
 

La Llar Què mengem?
La Llar Visita'ns
La Llar Àrea privada
La Llar Calendari
Visita les nostres instal·lacions
L'Escola de Pares
Pàlcam, l'escola concertada a tots els nivells per als teus fills.
LLar d'Infants Gaudí . Castillejos, 365, 08025 Barcelona. Tel: 93 456 09 53

Copyright 2020- Tots els drets reservats - Avís legal - Política de Privacitat- Política de cookies