Llar d'Infants Gaudí, la teva llar d'infants al barri del Guinardó, a prop de l'hospital de Sant Pau i de la Sagrada Família. Notícies » 6 malalties habituals quan comencen l’escola bressol
Llar d'Infants Gaudí: Gaudir, aprendre, descobrir, imaginar...
Matrícula Oberta!

6 malalties habituals quan comencen l’escola bressol

 

Els experts expliquen que durant els primers mesos d’assistència a l’escola bressol, és habitual que els petits agafin fins a una malaltia a la setmana

Fins a una infecció vírica per setmana poden emportar-se a casa els nens que van a l’escola bressol. Una situació que alerta a molts pares i mares, especialment, novells, però que és habitual i que normalment es queda tot just en afeccions que cursen i desapareixen soles i amb poques probabilitats de complicació si es detecten i tracten a temps.

Per a la tranquil·litat dels pares, els experts de Top Doctors® fan un recorregut per les infeccions i malalties d’escola més freqüents. En parlen els doctors, el Dr. Jorge Martínez Pérez, responsable de l’àrea de Pediatria a Madrid MIP Salut i el Dr. Fernando García-Sala, Director de la Clínica Pediàtrica García-Sala i Coordinador del Servei Maternoinfantil del Centre Milenium Sanitas de València, que n’analitzen els símptomes, l’evolució natural i les pautes que han de seguir els pares.

  1. CONSTIPAT I FARINGITIS AGUDA

Són les dues infeccions de vies aèries superiors més freqüents. Els símptomes del constipat comú són febre, mocs i congestió nasal, de caràcter lleu, encara que s’accentua la sensació de dificultat respiratòria en els més petits. Pot disminuir la gana i aparèixer vòmits i, en el cas de la faringitis, mal de coll i tos associada a secrecions. 

Aquestes infeccions no tenen tractament específic i desapareixen en qüestió de dies. Es poden donar antitèrmics per controlar la febre i reduir el malestar general. No obstant això, no sempre es recomana l’ús de mucolítics o expectorants, ja que no estan exempts d’efectes secundaris, i el metge és qui en valorarà la conveniència en cada cas. Així mateix, no es recomanen els antitussigen, ja que la tos és un mecanisme de defensa del cos necessari per netejar de secrecions la via aèria.

  1. INFECCIONS D’OÏDA

L’otitis és una inflamació de l’oïda mitjana, habitualment derivada d’un quadre infecciós respiratori previ, per acumulació de secrecions mucoses. Els nens són més vulnerables a aquesta infecció per les característiques particulars de les seves trompes d’Eustaqui, més curtes, horitzontals i amples. A més dels mocs a les fosses nasals, els sorolls a la gola que aquests provoquen i la tos, l’otitis pot presentar, associat o no a febre, un mal d’oïda que habitualment és més intens quan el nen està estirat.
En molts casos aquesta infecció té resolució espontània en dos o tres dies amb un tractament de gotes òtiques amb antiinflamatoris, que ajudaran a baixar la inflamació del timpà i els teixits circumdants perquè el moc pugui sortir. Si ho considera el pediatre, en determinats casos pot receptar-se tractament antibiòtic.

  1. CONJUNTIVITIS

Es tracta d’una inflamació de la conjuntiva, la membrana que recobreix la cara posterior de la parpella i la cara anterior del globus ocular (part blanca de l’ull). És una infecció freqüent en edats primerenques que es produeix per irritació, ja sigui per al·lèrgia o per infecció. La irritació produeix vermellor i l’ull augmenta la producció de llàgrima com a mecanisme de neteja. Quan les llàgrimes se sobreinfecten apareixen les lleganyes, la qual cosa agreuja la sensació de “sorra”, i un dolor lleu, que sol sentir-se com si fos picor.

El tractament requereix generalment menys d’una setmana d’antibiòtic en col·liri, fins que el nen ja estigui un mínim de dos dies consecutius sense fer secrecions i amb els ulls normals.

  1. HERPANGINA I MALALTIA BOCA-MÀ-PEU

L’herpangina és una infecció molt comuna en edats primerenques caracteritzada per l’aparició de puntets vermells a la part posterior de la boca, que es converteixen posteriorment en petites nafres o úlceres que poden ser doloroses. La malaltia boca-mà-peu causa els mateixos símptomes també a les mans i els peus. Els punts poden aparèixer també a la zona dels bolquers. Les dues malalties estan causades pel mateix virus i poden produir febre, mal de coll i malestar general durant diversos dies abans de l’aparició dels punts a la boca.

No hi ha un tractament contra aquest virus, que es propaga per contacte o respiració. Els punts i úlceres desapareixen sols en 10 dies. Tenen un període d’incubació de 3 a 6 dies durant el qual un nen pot contagiar un altre nen sense mostrar-ne els primers símptomes. Es poden administrar antitèrmics per alleujar la febre i el dolor. És bàsic una bona higiene per evitar-ne la propagació, així com mantenir al nen ben hidratat.

  1. ROSÈOLA INFANTIL

De la malaltia de la rosèola infantil també en diuen ‘la sisena malaltia’ perquè es va descobrir després de les altres cinc malalties exantemàtiques més conegudes: xarampió, escarlatina, rubèola, varicel·la i megaloeritema. El quadre comença amb febre molt alta (pot arribar als 40,5°C) uns dies abans que aparegui una erupció cutània que comença al tronc i s’estén a les extremitats. L’erupció, de petits puntets rosats que no piquen, durarà entre 3 i 7 dies, durant els quals la febre va disminuint d’intensitat. El nen pot, a més, tenir força mucositat nasal, mal de coll i enrogiment d’ulls. No existeix tractament específic i la malaltia finalitza, en general, per si sola sense complicacions. La febre, tot i que és alta, respon bé als antitèrmics.

  1. GASTROENTERITIS

La gastroenteritis és bastant freqüent entre els nens que van a l’escola bressol i en els primers anys d’escola, si bé la més habitual és la provocada pel rotavirus, contra el qual ja s’inclou vacunació. Es manifesta amb presència de diarrea, vòmits, febre, dolor abdominal, i amb la presència de sang i moc en molts casos. Resulta fàcil que es transmeti per via fecal-oral en els canvis de bolquer o quan els nens es netegen, per això és necessari extremar les mesures d’higiene, ja que si es toquen altres utensilis es produirà el contagi per la via digestiva.

El tractament passa per una bona hidratació i una dieta astringent (el nen no ha de deixar de menjar), i és recomanable l’ús d’antibiòtic només en el cas que el quadre simptomàtic no millori. Els probiòtics són un aliat molt eficaç en aquests casos per augmentar la flora bacteriana bona per al nen i disminuir els gèrmens més patògens.

Encara que cada nen té un sistema immunològic diferent i en cada entorn poden aparèixer diferents tipus de virus, l’important és que els pares sàpiguen veure que el seu fill està començant a incubar-lo i anar al pediatre de referència quan vegin els primers símptomes. “Encara que, evidentment, els pares no poden reconèixer totes les simptomatologies del quadre víric, sí que poden estar atents a qualsevol canvi en l’estat anímic normal habitual del nen, així com a qualsevol tipus d’èczema o brot cutani inusual i a les seves manifestacions de dolor o picor continuats, i parar especial atenció si es donen, a més, acompanyats de febre”, explica el Dr. Martínez. “Sobretot, han de fixar-se, amb sentit comú, en l’evolució dels primers dies, ja que en molts casos es pot tractar de virus que presenten infeccions molt breus, que el cos resol fàcilment, i que poden donar lloc a estats febrils d’un dia, que desapareixen l’endemà”, afegeix el Dr. García-Sala.

 


La Llar Què mengem?
La Llar Visita'ns
La Llar Àrea privada
La Llar Calendari
Visita les nostres instal·lacions
L'Escola de Pares
Pàlcam, l'escola concertada a tots els nivells per als teus fills.
LLar d'Infants Gaudí . Castillejos, 365, 08025 Barcelona. Tel: 93 456 09 53

Copyright 2020- Tots els drets reservats - Avís legal - Política de Privacitat- Política de cookies