Llar d'Infants Gaudí: Gaudir, aprendre, descobrir, imaginar...
Matrícula Oberta!

Com treballem?

 

Línia pedagògica

L’equip docent d’aquesta escola ens plantegem l’educació dels nens i nenes des d’una vessant globalitzadora. Això permet entendre els infants com “un tot” i potenciar el desenvolupament dels diversos aspectes que hi intervenen: cognitiu, afectiu, social, psicomotriu i comunicatiu.

Com a escola activa que som, considerem l’infant protagonista del seu aprenentatge, i per tant facilitem i proposem totes aquelles situacions que fan possible que els nens i les nenes coneguin els objectes, les persones i el seu entorn mitjançant la manipulació, la descoberta i l’experimentació.

La Llar considera prioritari atendre les necessitats bàsiques de l’infant (afecte, alimentació, higiene, descans) i per això les rutines quotidianes són l’eix vertebrador de les activitats que es realitzen al llarg del dia.

Respectem el moment evolutiu i ens ajustem a les diferents necessitats d’aprenentatge de cada nen/a i grup.

Tanmateix, considerem molt important el paper de la família i la seva relació amb l’escola per a una major adaptació del nen/a. Per aquesta raó, el centre ofereix diferents canals de comunicació: entrevistes, reunions, xerrades, agenda, comunicació directa a les entrades i sortides, etc.

Aquest fet facilita un bon clima que afavoreix, en primer lloc l’infant i, conseqüentment, les famílies i les educadores.

També es considera convenient aproximar l’infant al seu entorn social, cultural i natural, mitjançant petites sortides, excursions, visites, passejades i la participació en activitats culturals.

Metodologia

Com a metodologia de treball, donem prioritat al JOC en totes les activitats. Gràcies a ell afavorim i provoquem:

  • L’espontaneïtat, curiositat, participació, iniciativa i creativitat dels infants.
  • L’observació directa, la manipulació i l’experimentació estimulen la veritable activitat cognoscitiva, que són les relacions del nou contingut i els elements ja disponibles en la seva estructura mental.
  • Potenciar que l’infant hagi d’utilitzar el descobriment com ha un mitjà per a nous aprenentatges.
  • Potenciar la memòria comprensiva, és a dir, el record d’allò que s’ha après, que li servirà de base per als nous aprenentatges.
  • Afavorir que la intervenció de l’educadora hagi d’anar adreçada a facilitar a l’infant el desenvolupament de capacitats, d’un autoconcepte positiu i d’una conducta progressivament autònoma.

El joc és vital pel desenvolupament harmònic dels més petits i és també una forma de conèixer el món, que es conegui ell mateix i als altres.

Psicomotricitat

Mitjançant la psicomotricitat, a més a més d’obtenir un bon coneixement i domini del cos, podem, a partir de l’acció espontània, ajudar l’infant a assolir els diferents nivells de maduració de manera que desenvolupi la seva capacitat de raonament.

Bernat Aucouturier defineix la psicomotricitat d’aquesta manera:

“La psicomotricitat és una pràctica que ofereix a l’infant, a través d’un dispositiu d’espai i temps, la possibilitat de fer un procés de maduració psicològica i emocional, a través de la via del cos i el moviment.”

 

 

 

 

Llenguatge musical

Mitjançat el llenguatge musical, el nen desenvolupa les seves capacitats intel•lectuals, en les quals incloem l’aprenentatge, la memòria, el pensament i el raonament.

L’audició i l’aprenentatge de cançons és un contingut important en aquest cicle. La reproducció d’onomatopeies o lletres de cançons, així com l’exploració de gestos sonors com picar de mans, de cames o peus (especialment després de l’adquisició de la marxa) permetrà que nens i nenes puguin produir, articular ientonar un major nombre de sons.

 

 

 Educació emocional i en valors

Són la base de la convivència en la nostra societat: tolerància, respecte cap als altres i a un mateix, cooperació, solidaritat, aprendre a escoltar i a expressar les pròpies necessitats…

Treballem l’autoestima en aquesta etapa primerenca de la infància, tot acompanyant els infants perquè siguin més feliços, garantint l’assoliment de confiança, potenciant totes les seves capacitats i creant bones condicions emocionals per afavorir l’aprenentatge i potenciar la seva personalitat.

 Anglès

Els infants d’un i dos anys fan immersió lingüística en llengua anglesa diàriament. Aprenen diferents àrees d’una manera transversal, on el fil conductor és la pròpia llengua. Des que els especialistes comencen la sessió a l’aula, i fins que l’acaben, fan servir l’anglès com a llengua vehicular. D’aquesta manera aprenen no només coneixements curriculars, sinó tot allò que envolta l’idioma; com expressions més comunes, entonació, fonètica…

Les sessions que es programen tenen com a punt de partida la vivència de tot allò que es proposa (rutines, jocs, danses, dinàmiques, contes) i l’experimentació. Així els infants adquireixen coneixements d’una manera contextualitzada, propera i significativa.


 

Projectes i Tallers

La Panera dels Tresors

És una activitat d’exploració. Es tracta d’un recull especial de materials, no de joguines, que ofereixen a l’infant referències precises de superfícies, pes, temperatura, forma, color, olor, so, consistència, etc. ESCOLA_PALCAM_REPORTATGE_LLAR_0096Amb la panera dels tresors, l’infant aprèn sol i per ell mateix. L’adult, amb la seva presència i atenció, li dóna seguretat i confiança.

El joc heurístic

Es pot considerar la continuació de la Panera dels Tresors, una activitat basada en l’exploració i la descoberta d’objectes i materials. El canvESCOLA_PALCAM_REPORTATGE_LLAR_0006i més important que hi trobem és la intencionalitat dels infants i la manera de participar.

En el joc heurístic hi destaquen dues parts, l’exploració i la recollida. En la primera fase del joc, l’exploració és lliure, depenent dels interessos i motivacions de cada infant, explora, combina… buscant totes les possibilitats que li ofereix el material.

En la segona part, recollir, intervé l’educadora. Es tracta de recollir tot el material i classificar-lo a la seva bossa corresponent, aprofitant la situació per treballar també el llenguatge: anomenant els objectes, verbalitzant les accions, introduint les nocions de quantitat, qualitat, forma…

 

ESCOLA_PALCAM_REPORTATGE_LLAR_0067Realitzem diferents activitats per potenciar el gust per la lectura.

LA PANERA DELS TRESORS

Es tracta d’una caixa, creada per l’educadora, amb forma de bústia. Disposarem la bústia a la porta de la claESCOLA_PALCAM_REPORTATGE_LLAR_0081sse, amb la finalitat que les famílies participin aportant qualsevol objecte, conte, troballes, notes,
una flor…
L’objecte en qüestió possibilitarà comentaris, activitats… fins que el col•locarem al mural o racó que disposarem a la classe.

És una activitat atractiva i d’interès per als infants, ja que cada dia han de descobrir què hi ha dins la bústia, i també molt engrescadora per a l’educadora, que pot introduir un tema nou espontàniament.

LA LLIBRETA VIATGERA

Cada família s’enduu la llibreta a casa durant una setmana i quan la porta els nens i l’educadora miren què hi ha posat.

Aquest recurs facilita la participació directa de les famílies en les propostes didàctiques a les classes dels seus fills i filles, i afavoreix el vincle afectiu entre els infants, les famílies i la llar d’infants. Alhora, desenvolupa el llenguatge i la capacitat d’observació dels infants.

LA LLIBRETA D’ADPATACIÓESCOLA_PALCAM_REPORTATGE_LLAR_0034

Es tracta d’un espai on els pares tenen la possibilitat de posar en paraules allò que senten o han sentit durant el procés d’adaptació del seu fill. S’entrega un paper als pares quan es considera que el nen ja s’ha adaptat a la llar i, s’espera que aquests ens el retornin omplert de les seves vivències i emocions respecte a aquest moment.

Ens poden explicar els seus temors previs, el durant i com estan vivint el després d’aquesta adaptació. Es tracta d’una activitat completament voluntària i lliure, sense cap mena de pauta. [/expand]

LA CAIXA DELS RECORDS

La proposta ofereix un material que pugui ajudar l’infant a comprendre el seu pas a l’escola bressol, el fa sentir protagonista dels seus aprenentatges i experiències i promou la participació de les famílies, tot implicant-les en la relació escola – infant – família.[/expand]

EL BAGUL DE LES SORPRESES

Es tracta de “El bagul de les sorpreses”, és un bagul on hi ha materials de molts diferents tipus, com poden ser: materials de la natura, mànegues, tubs de cartró dels tovallons, porta-bosses, coixins, etc.  Els materials que es podran trobar són molt semblants als de la Panera dels Tresors i el Joc Heurístic, però només en tindrem un de cada. 


Celebracions

Novembre

La Castanyada

El primer dia de novembre celebrem TOTS SANTS. La nit anterior mengem castanyes i moniatos cuits i fem panellets. L’11 de novembre, per Sant Martí, es diu l’estiuet, perquè sembla que torni la calor. Alerta, però amb els constipats!

Durant la tardor, a les places i a les botigues trobem moltes fruites suculentes com ara el raïm, les pomes, les magranes o el codony. Les olives i els bolets ja són a les parades.

Al mes de novembre som a la tardor. Les muntanyes canvien el color verd pel vermell dels arbres que perden les fulles. I, als camps, no s’hi veuen gaires flors. Els pagesos comencen a sembrar.”

Santa Cecília

Dia 22 és Santa Cecília, patrona de la Música. L’escola es prepara per fer d’aquesta celebració un dia molt especial. Els més petits, amb l’ajuda de les famílies, realitzen instruments variats i divertits amb material reciclat; els més grans preparen danses i cançons que diverteixen i agraden a tothom.

Desembre

Nadal

Desembre és el mes de Nadal i dels pessebres. La nit del 24 de desembre es fa cagar el Tió i tradicionalment, es fa la missa del Gall per celebrar el naixement de Jesús. I dia 25 és Nadal. Totes les famílies es reuneixen fent un bon dinar: escudella, rostit i torrons!. També se celebra Sant Esteve, i el dia dels Innocents… Ah!, i l’últim dia de l’any surt l’Home dels Nassos!

Febrer

Carnestoltes

Celebrem Carnestoltes, o el Carnaval. Comença el Dijous Gras, quan arriba el rei Carnestoltes, i s’acaba el Dimecres de Cendra, quan s’enterra la sardina. S’hi fan festes de disfresses i rues, i molta gresca, abans que arribi la Vella Quaresma.

Quan arriba Carnestoltes, tots sortim a passejar, ens posem una disfressa per saltar, cantar i ballar.

Tiro-liro,tiro-liro
Tiro-liro, tiro-liro

Abril

Vella Quaresma
Coneixem una senyora amb un mocador de cap, un cistell a sota el braç i un vestit apedaçat.
És la Vella Quaresma, que aquí ja ha arribat, un peu per cada setmana, fins que s’hagin acabat. Coneixem una senyora amb un mocador de cap, un cistell a sota el braç i un bacallà a la mà.

Aquesta és una de les cançons que ens fa recordar que cada setmana hem de treure una cama a la Vella Quaresma.

Quan no tingui cap cama començarà la Setmana Santa i la celebració de la Pasqua, amb la tradicional mona, plena de plomalls, ous de xocolata i figuretes que tant ens agrada.

Sant Jordi

A l’abril ja som a la primavera. És l’època de les roses, que fan bonics els jardins. Els caragols es passegen amunt i avall, perquè és un mes molt plujós: “a l’abril, cada gota val per mil.”

La diada de Sant Jordi és la festa grossa, és el dia dels enamorats i el dia del llibre. Els carrers s’omplen de parades amb llibres i roses, tothom en compra i en regala.

Juny

Sant Joan

El dia 21 de juny comença l’estiu: arriben la calor i el bon temps. Els camps són grocs. El blat ja és a punt per la sega. Les papallones volen pels prats i les orenetes fan el niu.

L’estiu és l’estació de la fruita. N’hi ha molta i molt saborosa, com ara les cireres, nespres, prunes, síndria, meló, albercocs, préssecs, gerds i móres.

Al mes de juny celebrem Sant Joan. La nit del 23 de juny és la revetlla, la nit més màgica de l’any. Es tiren petards, es fan fogueres i es menja la típica coca de llardons o de fruites confitades

 


 

 


La Llar Què mengem?
La Llar Visita'ns
La Llar Àrea privada
La Llar Calendari
Visita les nostres instal·lacions
L'Escola de Pares
Pàlcam, l'escola concertada a tots els nivells per als teus fills.
LLar d'Infants Gaudí . Castillejos, 365, 08025 Barcelona. Tel: 93 456 09 53

Copyright 2020- Tots els drets reservats - Avís legal - Política de Privacitat- Política de cookies