orthopedic pain management
 

Rep les notícies al teu correu
 
 
 
 • maig 2016
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031EC
 • Psicomotricitat

  L’evolució motriu i global del nen ve determinada pel control i consciència corporal, la locomoció i la manipulació d’objectes. La visió del nen evolucionarà durant els primers mesos, i aquest esdeveniment el veurem posteriorment relacionat amb la motricitat.

  Els primers quinze mesos és l’etapa més important en quant a la quantitat, velocitat i profunditat de canvis. És per això que mes a mes s’aniran donant les adquisicions motrius més rellevants. Posteriorment, s’aniran distanciant més les edats ja que les noves adquisicions motrius aniran apareixent més espaiades en el temps.

  Psicomotricitat de 0 a 1 any: el nadó es caracteritza per la seva falta de to muscular, tant a nivell de cap com de tronc. En quant a la manipulació respon al reflex arcaic de prensió palmar (tanca la mà davant un estímul sobre el seu palmell). Respecte a la seva visió, cal destacar que pot veure ve un objecte de vuit centímetres col·locat a vint i cinc centímetres, inclòs distingint contorns, que li permet aïllar un objecte de fons.

  Cóm treballem nosaltres la motricitat dels nadons? La motricitat gruixuda la treballem diàriament en el nostre espai creat i dissenyat tant per facilitar el seu desplaçament com per construir circuits motrius amb el material adequat per la seva edat, per tal que els nens adquireixin un desenvolupament progressiu del seu cos: seient-se, gatejant, caminant, etc.

  Pel que fa a la motricitat fina és fonamental potenciar el desenvolupament de la coordinació oculo-manual. Algunes de les maneres en que promovem el seu desenvolupament és mitjançant activitats com col·locar diferents objectes per tal que el nen els agafi, ensenyar-li a utilitzar les dues mans alhora, fer els seus primers puzles (de 1 o 2 peces), practicant el pre-gargot.

  Psicomotricitat de 1 a 2 anys: per norma general, al voltant del primer any de vida, el nen ja es manté de peu sense ajuda, tot i que amb certa dificultat. Sense ajuda és capaç de seure’s i posar-se de peu. No mostra cap inconvenient en recollir objectes del terra. El fet de començar a caminar permet al nen un coneixement més ampli de l’espai. Li agrada molt pujar escales o pujar-se a sobre dels objectes, sent certa curiositat per l’altura. En quant a la manipulació, veurem que la preferència manual cada vegada està més definida. Cada vegada es mostra més autònom i ho demostra començant a utilitzar instruments de menjar, com per exemple la cullera.

  Cóm treballem nosaltres la motricitat dels nens de 1 a 2 anys?

  Motricitat gruixuda

  Objectius generals:

  –          Estimular les diferents àrees sensoriomotores del nen per enfortir la seva autonomia al aconseguir el control del cos.

  –          Reafirmar el to muscular.

  –          Reforçar els moviments del nen pel seu desplaçament.

  Materials:

  –          Pilotes grans i petites

  –          Esglaons

  –          Matalassos

  –          Unitats modulars de diferents formes i mides

  –          Cèrcols

  –          Túnels

  –          Etc.

  Motricitat fina

  Objectiu general:

  –          Exercitar la coordinació viso-motriu:

  Psicomotricitat de 2 a 3 anys: A aquesta edat el nen ja té un control postural bastant madur, permetent-li aixecar-se i seure amb major facilitat que anteriorment.  Ja és capaç de trepar en una cadira i estar-se assegut un major temps. De la mateixa manera és capaç de mantenir l’equilibri sobre un peu. Presenciarem que li encanta ballar, saltar i donar palmetes, així com imitar moviments simples. Serà capaç de caminar amb major coordinació tant cap endavant com cap endarrere. Puja i baixa escales sense ajuda i amb més facilitat. La manipulació segueix madurant progressivament, millorant la seva capacitat d’obrir caixes, desenroscar taps, fer servir el punxó, etc.

  Cóm treballem nosaltres la motricitat dels nens de 2 a 3 anys?

  Motricitat gruixuda

  Objectius:

  –          Exercitar moviments coordinats.

  –          Estimular la coordinació viso-motriu.

  –          Realitzar conductes d’imitació.

  Materials:

  –          Matalassos

  –          Pilotes

  –          Cadires petites

  –          Cèrcols

  –          Unitats modulars de diferents formes i mides

  –          Túnels

  –          Cilindres

  –          Etc.

  Activitats:

  –          Saltar amb els dos peus a la vegada

  –          Caminar sobre línies al terra (quadrats, cèrcols, triangles)

  –          Fer la croqueta i la tombarella sobre els matalassos

  –          Passar pel túnel

  –          Encistellar pilotes

  –          Córrer, gatejar, arrossegar-se

  –          Jugar a moure les diferents parts del cos

  –          Etc.

  Motricitat fina

  Objectiu:

  –          Estimular la coordinació motriu fina en el nen.

  Materials:

  –          Puzles

  –          Jocs d’encaixar

  –          Peces de construcció

  –          Plastilina

  –          Paper

  –          Ceres

  –          Etc.

  Activitats:

  –          Exercitar els moviments de les mans (obrint i tancant-les, agafar objectes petits utilitzant el polze i l’índex: “la pinça digital”)

  –          Pintar amb les mans

  –          Fer boles de paper, arrugar

  –          Modelar plastilina

  –          Fer puzles, construir blocs, encaixar peces unes amb les altres

  –          Aprendre a vestir-se i desvestir-se

  –          Etc.

  Recommend to a friend
  Notícies

  BENVINGUTS!!! Un curs més, us donem la benvinguda a la nostra página web. En ella trobareu información concreta de la Llar d’Infants Gaudí i també, altre... Més info...

  OBERT EL PERÍODE DE MATRICULACIONS   Us informem que ja hem obert el període per matricular els vostres fills/es. Si voleu concertar una cita per tal de rebre àmplia informació ... Més info...

  LLar d'Infants Gaudí . Castillejos, 365, 08025 Barcelona. Tel: 93 456 09 53. e-mail:rlagar@infantsgaudi.cat Número d'inscripció al Registre de Centres Docents 08065871